« Verlengsnoeren

Gepubliceerd op 16-05-2020

Stekkerdozen en verlengsnoeren als noodoplossing.
Vroeger waren twee stopcontacten per kamer voldoende, maar tegenwoordig gebruiken we zoveel elektrische apparaten dat dat bij lange na niet meer voldoet. Zeker bij huizen gebouwd voor de jaren negentig is dit een veelvoorkomend probleem.
Om toch alle apparaten tegelijkertijd te kunnen gebruiken, maken veel mensen gebruik van stekkerdozen en verlengsnoeren. Dit brengt echter de nodige risico’s met zich mee. Zo wordt er vaak geen rekening gehouden met het maximale vermogen van een stekkerdoos.

Hierdoor neemt het risico op overbelasting van de elektrotechnische installatie toe en dus op brand; zeker wanneer er ook nog eens gebruik gemaakt wordt van verlengsnoeren. Bovendien zijn stekkerdozen en verlengsnoeren veel gevoeliger voor beschadigingen dan elektriciteitskabels die in de muur zijn weggewerkt en kan een beschadigde kabel kortsluiting tot gevolg hebben.

Laat extra stopcontacten aanleggen.
De meest brandveilige optie is om extra stopcontacten laten plaatsen. Zo ben je er zeker van dat je in elke kamer voldoende aansluitpunten hebt om alle apparatuur op een veilige manier van elektriciteit te voorzien. Let er daarbij wel op dat het aanleggen van extra stopcontacten ook van invloed is op het aantal benodigde groepen.

Te weinig groepen.
Vaak vergeten mensen bij de aankoop van elektrische apparatuur of het toevoegen van extra stopcontacten ook de groepenkast uit te breiden. Zeker in oudere woningen beschikken installaties vaak maar over twee tot drie groepen en dit is voor het huidige gebruik veel te weinig.

Het hebben van te weinig groepen kan leiden tot overbelasting van de installatie en daardoor zelfs brand tot gevolg hebben. Om een indicatie te geven: een moderne elektrotechnische installatie bevat circa 10 tot 12 groepen.

Apparaten die meer dan 2.000 watt verbruiken en langer dan 10 minuten achter elkaar worden gebruikt (o.a. de vaatwasser, oven, wasmachine of -droger), kunnen het beste op een aparte groep aangesloten worden. Laat dus bij uitbreiding van de elektrotechnische installatie altijd een erkende installateur bepalen of de groepenkast nog wel voldoet en eventueel uitgebreid of vernieuwd moet worden.

Te weinig vermogen? Ga over op krachtstroom!
De meeste groepenkasten zijn uitgevoerd met een zogenaamde 1-faseaansluiting (1 x 230 V). In de meeste gevallen is dat afdoende voor ‘normaal’ huiselijk gebruik. Wil je echter hogere vermogens gaan gebruiken (bijvoorbeeld lasapparaten, grotere compressoren, een sauna of andere apparaten van meer dan 3.600 Watt), zul je moeten overstappen op een 3-fasenaansluiting en de groepenkast aan laten passen. Dit om te voorkomen dat uw elektrotechnische installatie overbelast wordt.

Zelf klussen.
Een ruime meerderheid van de Nederlanders voert zelf technische klussen in huis uit, zoals reparaties aan de groepenkast of het plaatsen van extra stopcontacten. Dat is niet vreemd, want de meeste materialen hiertoe zijn gewoon in de bouwmarkt of doe-het-zelf-zaak verkrijgbaar.

Een kleine fout kan echter al van invloed zijn op de gehele elektrotechnische installatie en kan dus grote gevolgen hebben. Ga dus nooit zelf aan de slag, maar kies voor een erkende installateur. Dat kost natuurlijk geld, maar de veiligheid van jou en jouw gezin zal je meer waard zijn.
 

Kies voor brandveiligheid. Kies voor een professionele installatie.
Natuurlijk ben je gebaat bij een brandveilige en betrouwbare installatie, waar je verder geen omkijken naar hebt. Daarom is het van belang om bij reparaties of uitbreiding van je installatie een professional in te schakelen in plaats van een beunhaas. Dat kost natuurlijk wel meer, maar daar staat een gegarandeerd brandveilige installatie in de woning tegenover.

Bovendien gebruiken erkende installateurs kwalitatief goede materialen die bijdragen aan de brandbeveiliging van de elektrotechnische installatie. En mocht er onverhoopt toch iets mis gaan, is eventuele schade in de meeste gevallen verzekerd.

Stekkerdoos-Content-right-1589630517.jpeg